Wonen

In 5 stappen de juiste raamdecoratie kiezen voor jouw woning

Ben je toe aan nieuwe raamdecoratie voor je huidige woning of nieuwe woning? Als je op ‘jacht’ gaat in de wereld van raamdecoratie kom je veel verschillende raamdecoratie tegen. Hoe kom je tot de juiste keuze?

Stap 1. Voor welke ruimte kies je raamdecoratie?

Bij de start van je onderzoek is het verstandig om de ruimtes te bepalen waarvoor je raamdecoratie wilt aanschaffen. Je kunt voor verschillende ruimtes dezelfde raamdecoratie kiezen of ze juist laten verschillen voor meer dynamiek in je interieur.

Iedere raamdecoratie heeft zijn eigen charme en eigenschappen. Horizontale strepen van een duo rolgordijn of jaloezie benadrukken de breedte van de kamer, terwijl verticale raamdecoratie de nadruk leggen op de hoogte van je kamer.

Niet alle raamdecoratie is geschikt voor elke ruimte. Een badkamer is vochtig, waardoor je beter geen houten jaloezieën of plissés kunt ophangen. Shutters zijn bijvoorbeeld wel weer heel geschikt voor de badkamer.

Stap 2. Kies je voor privacy of veel licht?

Vind jij het fijn om de slaapkamer te verduisteren? Om in de woonkamer zonlicht te filteren? Wil je privacy afwisselen met licht? Voor iedere wens is er passende raamdecoratie. Je kunt verschillende raamdecoratie combineren, zodat je van zowel licht als privacy geniet. Denk bijvoorbeeld aan een lichtdoorlatend rolgordijn wat je combineert met een verduisterend overgordijn.

Veel raamdecoratie is te verduisteren door een verduisterende stof te kiezen of de raamdecoratie te voeren met een verduisteringsstof.

Stap 3. Kies je interieurstijl

Kleur en licht spelen een belangrijke rol in de sfeer in huis. Een donkere kamer maak je met de juiste kleur raamdecoratie en licht tot een gezellig, warm huis. Ben jij fan van een bohemian, industrieel, romantisch interieur of voel jij je thuis in een modern interieur? Houten jaloezieën, rolgordijnen en gordijnen zijn geschikt voor iedere interieurstijl. Shutters vind je vaak in een romantisch en modern interieur. Vouwgordijnen in een romantisch, bohemian, klassiek en Scandinavisch interieur en aluminium jaloezieën in een modern en industrieel interieur.